Bjelasica i Komovi, iako na izgled različiti, povezani su nevidljivim nitima evolucije, a čine kompleks nestvarne lepote koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Uživajući u prirodnim lepotama ovih predela, pre desetak godina jedan nemački novinar ih je nazvao “Netaknuta Švajcarska”.

Krstarenje planinama Bjelasicom i Komovima je najbolje početi iz Kolasina. To je varoš sa oko 12.000 stanovnika, u centralnom delu Crne Gore na obali reke Tare, koja je još poznata i kao vazdušna banja.U samom gradu vredi posetiti botaničku baštu planinske flore Danijela Vinceka, slovenca, koji se po penzionisanju doselio u Kolasin i sada predstavlja vršnog poznavaoca okolnih planina i karakteristika ovog kraja.

Kompleks planine Bjelasice, zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i pristupačnosti do svih njenih delova, od mnogobrojnih jezera pa do najviših vrhova, pruža izvanredne mogućnosti za sve oblike rekreacije i turizma. Sada se ova planina nalazi u sklopu nacionalnog parka “Biogradska gora”, koji su davne 1878. godine brđani sa Bjelasice poklonili crnogorskom knjazu. On ju je odmah proglasio zaštićenom zonom.

U okviru parka nalazi se i Biogradsko jezero i istoimena prašuma. Kristalna površina Biogradskog jezera oslikava raj i na nebu i na zemlji. Jezero je nalik onom u kome je mladi Narcis ugledao svoj lik. Biogradska reka je čista kao suza i sa providnog bistrog izvora reke slobodno možete piti čistu planinsku vodu. U ovom delu parka nema kompromisa sa nadirućim turizmom, jer se ovde ne obavljaju ni sanitarne seče šume, te se sve ostavlja da raste i umire kao pre 1.000 godina. Za turiste željne avanture preporučuje se izlet duž toka Biogradske reke do njenog izvora kroz prašumu, probijajući se pod svodovima prastarog drveća, starog i do 400 godina, gde po koji primerak doseže i 40 metara visine.

Planina Komovi, izdižući se kao kakva gromada iznad izvorišta Tare, čini prostor koji očarava kontrastima boja i dalekim vidicima koji se pružaju sa njenih vrhova. „Alpski“ vrhovi Komova, interesantnih oblika i formi, doprinose nesvakidašnjoj kompoziciji stena i kamenja, te zasluženo nose naziv „Car planina“ ili „Božanstveni gorostas“. Kao biser pod okriljem Komova, nadomak Prokletija, ugnezdilo se poznato Rikavačko jezero u grotlu planinskih vrhova. Jezero je nepristupačno, daleko od puteva i prava oaza za retke primerke divljih konja.

U ovim krajevima, u katunima, od čobana možete kupiti ili probati svež domaći sir i kajmak.

Vekovima srasli, Bjelasica i Komovi provlačeći u nevremenu munje i gromove, isto tako privlače kao magnet sve veći broj turista koji odlazeći sa ovog podneblja, ostaju još dugo zaneseni i čudno zamišljeni...

1 коментара:

Sky Host is a leading UAE Web Hosting in Dubai

Постави коментар