Biogradska gora, jedna od tri posljednje evropske prašume. U njenom središtu je istoimeno jezero, oko njega pješačka staza koja vodi kroz stoljetnu šumu. Jezerom možete ploviti u drvenim barkama, uživajući u iskonskom ambijentu...

biogradska gora, montenegro

Nalazi se u centralnom dijelu planine Bjelasice, između rijeke Tare i Lima. Najveća prirodna vrijednost ovog parka je Biogradska gora, koja zauzima površinu od 1.600 hektara i jedna je od poslednje tri očuvane prašume na Starom kontinentu. Centralno mjesto u parku zauzima Biogradsko jezero. Od 1878. godine, kada su lokalna bratstva i plemena poklonila ovo područje tadašnjem gospodaru Crne Gore - knjazu Nikoli, koji je ovaj biser prirode proglasio za "knjažev zabran" – područje je pod zaštitom države.

U parku ima 26 biljnih zajednica sa oko 2.000 vrsta i podvrsta. Evidentirano je više od 200 vrsta ptica, među kojima i orao krstaš. Faunu čine jeleni, srne, divokoze, vukovi, divlje svinje, lisice, zečevi, a prostor NP je stanište za više od 350 vrsta insekata.

Na visini od 1.094 metra, u srcu prašume, smjestilo se Biogradsko jezero, najveće i najpoznatije u nizu ledničkih jezera na području Nacionalnog parka. Ono je poznato izletište, sa uređenim parking prostorom, restoranom, bungalovima, osvijetljenim šetačkim stazama i kamping prostorom. U ljetnjim mjesecima privlači veliki broj turista, pogotovo tranzitnih koji se na putu prema moru ovdje zaustavljaju tražeći skrovište od visokih temperatura.

Prostor Nacionalnog parka i Biogradskog jezera poznat je i po arheološkim lokalitetima, sakralnim spomenicima i narodnom graditeljstvu - brvnarama, kulama, vodenicama itd.


Bjelasica je za mnoge najljepša crnogorska planina. Nalazi se u srcu Crne Gore tj. u centralno-kontinentalnom dijelu, a tako se ravnomjerno grana u četiri pravca i zapravo ima oblik kruga. Njena i dužina i širina iznosi 30 kilometara.

Površina oko 630 kvadratnih kilometara. Granice su dvije velike rijeke, Lim i Tara, a sa sjevera Ljuboviđa i Lepenica. Pripada opštinama Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Andrijevica.

Planinu Bjelasicu karakterišu tri specifičnosti i važne komparativne prednosti: veoma laka prohodnost i pristupačnost do najviših planinskih vrhova, veliko bogatstvo šumskog fonda i bogatstvo tekućih voda. Planina ima izuzetno dobar potencijal za ski terene.

Bjelasica je za razliku od ostalih planina u regionu vulkanskog porijekla. Otuda, zelena ljeta, a bijele zime. I dok na Durmitoru ili Lovćenu vode propadaju, ovdje sve ostaje na površini, sliva se u mnogobrojne potoke i rijeke, od kojih je možda najvažnija i najljepša Biogradska Rijeka, koja se uliva i biser ove planine Biogradsko jezero.

Najviši vrh Bjelasice je Crna glava, visoka 2.139 metara.

Na južne padine planine Bjelasice se naslanjaju ništa manje živopisni lanci planine Komova.

Od 1990. godine na Bjelasici postoji i istoimeni ski-centar, sa 15 uređenih kilometara staza.