Nacionalni park Lovćen obuhvata centralni i najviši dio lovćenskog masiva, površine 6.220 ha. Proglašen je nacionalnim parkom 1952. godine. Smješten je u jugozapadnom dijelu Crne Gore između Skadarskog basena, Bokokotorskog zaliva I Budvanske rivijere. Izdiže se u neposrednoj blizini mora, zatvarajući tako duge i vijugave bokeljske zalive, čineći zaleđe drevnom pomorskom gradu Kotoru.
Na relativno uzanom prostoru srijeću se brojni i raznovrsni oblici reljefa, naglašeni u središnjem dijelu planine, gdje se Lovćen najviše izdigao Štirovnikom i Jezerskimvrhom. Padine planine su kamenite, sa brojnim škrapama, jamama i dubokim vrtačama, dajući krajolicima specifičan izgled.
Zahvaljujući svom položaju na granici dvije sasvim različite prirodne cjeline, mora i kontinenta, Lovćen trpi uticaje oba klimatska tipa. S duge strane, orografija Lovćena uslovljava uticaj planinske klime. Svi ovi različiti uticaji uslovili su pojavu veoma bogatog i raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta. Na području ovog nacionalnog parka značajnu vrijednost čini kulturno-istorijsko nasleđe.
Svojevrstan arhitektonski relikt, vrijedan pažnje, predstavljaju čuvene lovćenske serpentine. Stari put od Kotora vijuga uz Lovćen do Njeguša, živopisnog planinskog sela, u kojem se nalaze rodne kuće Petra II Petrovića Njegoša, znamenitog crnogorskog vladike i pjesnika iz XIX vijeka i poslednjeg vladara Crne Gore - kralja Nikole I Petrovića.
Najmonumentalniji spomenik nacionalnog parka Lovćen je Njegošev Mauzolej, podignut na Jezerskom vrhu, mjestu koje je ovaj istaknuti pjesnik i mislilac još za života izabrao za vječni počinak.
Lovćenski kraj obiluje brojnim elementima narodnog graditeljstva. Autentične su stare kuće i seoska guvna, kao i kolibe u katunima - ljetnjim stočarskim naseobinama.
Sa vidikovca, u neposrednoj blizini, pruža se nezaboravan pogled na Bokokotorski zaliv i Katunsku nahiju koju je čuveni Bernand Šo, kada je ugledao, nazvao ''Kameno more''.
Centar za posjetioce NP Lovćen, Ivanova Korita

Posjetiocima su u Centru na raspolaganju sve informacije vezane za NP. U Centru se nalazi soba vuka - karaktersitična životinjska vrsta ovog podneblja i prirodnjačka soba sa herbarskom postavkom. U okviru Centra radi i vodička služba koja je na raspolaganju organizovanim grupama gostiju, kao i izletnicima. Turistima su dostupne vodičke karte sa ucrtanim pješačkim i izletničkim stazamai raznovrsnim propagandnim materijalom.
Nedaleko od Centra za posjetioce, u obližnjoj šumi, nalazi se pet drvenih kućica - bungalova za smještaj i boravak posjetilaca. Jedan bungalov sadrži sve neophodne uslove za prijatan boravak: kuhinjicu, spavaću sobu, kupatilo, manji dnevni boravak. Cijena po jednom bungalovu iznosi 40,00 eura, na dan.
Dodatne informacije: Uprava NP Lovćen: 086 231 570 i Mirjana Uskoković, stručni saradnik, mobilni telefon 069 328 858.

IZLETNIČKI TURIZAM
Glavni motiv posjete i atrakciju ovog područja predstavlja Njegošev mauzolej na Jezerskom vrhu (1657m). Sa ovog vrha se može sagledati čitavo okruženje, naročito «Kameno more«, Cetinje, Skadarsko jezero, Bokokotorski zaliv. Ovo je i jedan od najljepših vidikovaca u Crnoj Gori!

Kulturno-istorijsko nasleđe
Kulturno-istorijsko nasleđe NP Lovćen uglavnom je skoncentrisano na području naselja Ivanovih korita i Njeguša i obuhvata, sakralne, memorijalne i tehničke spomenike i specifičan etnografski fond.

Vidikovci
Kojih ima puno, povećavaju atraktivnost parka. Sa ovih prostora pruža se predivan pogled na Budvansku rivijeru, Bokokotorski zaliv. Najpoznatiji su Brajići , Konjsko, Majstori, Dolovi, Kuk, Krstac....

SPORTSKO REKREATIVNI TURIZAM

Pješacke rute
Izletnici i planinari u području parka mogu da uživaju i iskoriste dobro markirane i obilježene staze. Izdvajaju se tri:
I Kružna staza Palac - Treštenik –Šancevi-Koložun- Vjetreni Mlin- Dolovi- Palac.
Staza je dužine 12,7 km.
II Staza Ivanova korita-Jezero-Bukovica u dužini od 12 km.
III Ivanova korita-Majstori , dužine 4,5 km.
Za organizovane grupe moguće je obezbjediti vodičku službu.

Sportske manifestacije
Aprilski i septembarski susreti Gorana Crne Gore
Brdsko-brzinska auto-trka Lovćen (13.juli - Dan državnosti CG)
Planinski biciklizam

ZDRAVSTVENI TURIZAM
Nalazeći se na granici dvije velike prirodne cjeline - mora i kontinenta, Lovćen trpi uticaje oba klimatska tipa. Tako se na jednom relativno malom prostoru mogu pratiti uticaji primorske planinske i umjereno kontinentalne klime. Stoga ovo područjepredstavlja pravu vazdušnu banju pogodnu za aktivan odmor, rekreaciju i oporavak od mnogih bolesti.
Razmatra se mogućnost da Ivanova korita postanu klimatsko-lječilišni centar. Ovakav centar, naročito bi bio pogodan za liječenje bolesti disajnih organa, tzv. menadžerske bolesti itd.

Cijene:

1. Ulaznica u NP – 2,00 euro
2. Taksa za kampovanje – mali šator, dan 3,00
3. Taksa za kampovanje – veliki šator, dan 5,00
4. Bungalov-apartman za 4 osobe, prenoćište 40,00
5. Osoba za kontakt: Uskoković Mirjana, mobilni telefon 069 328 85

0 коментара:

Постави коментар