Lovćen nije samo predio za divljenje . Lovćen je crnogorski istorijski svetionik . Ono što je Grcima Olimp , to je Lovćen za Crnogorce . Istorijski i kulturni razlozi bili su presudni da se Lovćen proglasi za nacionalni park .

Obronci Lovćena se uzdižu na jugozapadu Crne Gore , kao zaleđe drevnom primorskom gradu Kotoru i kao stameni štit nad bokeljskim zalivima . Nacionalni park ,, Lovćen " , obuhvata centralni i najviši dio lovćenskog masiva , površine 6.400 ha . Brojni i raznovrsni oblici reljefa , naročito su naglašeni u središnjem dijelu planine , gdje se Lovćen najviše uzdigao Štirovnikom i Jezerskim vrhom . Padine planine su kamenite sa brojnim škrapama , jamama i dubokim vrtačama . Nalazeći se na granicama dvije sasvim različite prirodne cjeline , mora i kontinenta , Lovćen trpi uticaje oba klimatska tipa . Svojevrstan arhitektonski relikt , predstavljaju čuvene lovćenske serpetine . Stari put od Kotora vijuga od Lovćena do Njeguša , živopisnog planinskog sela , u kome se nalaze rodne kuće Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I Petrovića .

Kažu da se u vedra jutra sa Lovćena vidi Italija .

Na vrhu Lovćena nalazi se Mauzolej najvećeg crnogorskog vladara i pjesnika , Petra II Petrovića Njegoša . Potonja Njegoševa želja bila je da bude sahranjen u crkvici na Jezerskom vrhu , na Lovćenu . Njegovo zavještanje nije odmah ispunjeno zbog realne opasnosti da neko oskrnavi usamljeni grob . Knjaz Danilo je ispunio ovaj amanet i sa najviđenijim Crnogorcima na rukama iznio njegove posmrtne ostatke na vrh .

Zbog značaja koji je ova crkvica imala za Crnogorce u borbi za slobodu , bila je na stalnoj meti Turaka i Austrijanaca . Austrijanci su je 1916. godine sravnili sa zemljom . Tada je izvršena ekshumacija Njegoševih kostiju , koje su predate mitropolitu na Cetinju . Namjesto stare crkve , 1925. godine , podignuta je nova kapela u kojoj je po drugi put sahranjen Petar II Petrović Njegoš . Tada se javlja ideja o podizanju monumentalnog mauzoleja . Po želji kralja Aleksandra Karađorđevića , vajar Ivan Meštrović , je izradio projekat mauzoleja .

Njegovoj realizaciji pristupilo se tek 1951. godine , na stogodišnjicu Njegoševe smrti . Ogromne granitne figure i blokovi popeti su na visinu od 1654 metra , i Mauzolej je otvoren 1974. godine .

Sam pomen Lovćena , budi patriotski zanos u svakom Crnogorcu , a stihovi popularne pjesme kažu : ,, Lovćen nam je oltar sveti " .


Odnos Crnogoraca prema ovoj planini i onome koji je sahranjen na njenom vrhu je upravo religiozan .

0 коментара:

Постави коментар