Novoosnovani Planinarski klub »Ljubišnja« u Pljevljima održao je konferenciju za novinare na kojoj su prezentovane planinarsko-rekreativne staze u okolini Pljevalja i na planini Ljubišnji (2238 mnv) i izrađene karte. Novinarima su se obratili predsjednik i sekretar PK Ljubišnja Milovan Maksimović i Pavle Čolović, a na konferenciji je učestvovao i direktor Turističke organizacije Pljevlja Dragiša Sokić. Planinarska edukativno – rekreativna staza »Pljevlja« je dužine 11 kilometara, a priključne staze iznose još devet kilometara. Početak staze je ispred Sportskog centra »Ada« i odlično je markirana. Na svim raskrsnicama nalaze se crveni stubići sa žutim putokazima na kojima je upisan broj staze, naziv odredišne tačke i njena udaljenost od tog mjesta i potrebno vrijeme za pješačenje. Na stazi je izračunata i potrošnja kalorija po pređenim kilometrima. Inače, sedam kilometra staze prolazi kroz borovu i oko kilometar kroz listopadnu šumu. Urađena je i osnovna markacija na planinskoj ljepotici Ljubišnji udaljenoj oko 40 kilometara od Pljevalja, a predstoji realizacija projekta. U ovoj godini se na vrh Ljubišnje popelo oko 750 građana, a ukupna dužina staza na toj planini iznosi oko 60 kilometara. Dodajmo da je u ovoj godini renovirana planinarska kućica na Ljubišnji stara više 35 godina. Za Dan čistih planina je očišćeno jezero Jezerac. Članovi PK Ljubišnja učestvovali su sa vojskom na alpinističkom tečaju na Pirlitoru. Urađena su i neka speleološka istraživanja.

-Opština Pljevlja i lokalna turistička organizacija su prepoznale javni interes u djelovanju Planinarskog kluba »Ljubišnja« i iz tih razloga su ga i podržale. Ohrabrujući su planovi Kluba za narednu godinu i uvijek će imati podršku u skladu sa našim mogućnostima. Mnogo je značajno što su urađene mape planinarskih staza, a Ljubišnja je ogromni neiskorišćeni resurs. Turistički nije valorizovana, a ovo je jedan od načina da se Ljubišnja otvori za posjetioce. Projekat planinarsko rekreativne staze u okolini našeg grada je veoma značajan i urađen je na kvalitetan način. Orjentacija ka pješačenju i biciklizmu je sve popularniji vid aktivnog odmora. TO Pljevlja će u narednom periodu podržati sve aktivnosti koje idu u pravcu razvoja turizma na području opštine i promocije turističkih potencijala«, rekao je Dragiša Sokić.

Ambiciozni planovi

Početkom 2009.godine obaviće se prva ekspedicija na Ljubišnju u zimskim uslovima, kada je snijeg visine tri do četiri metra. Planirano je povezivanje istorijskih planinarsko rekreativnih staza u pljevaljskoj opštini Koznik – Mališina stijena – Gospića vrh – Kukanj – Ljubišnja, a to bi bila planinarska i biciklistička staza. U planu je i čišćenje kanjona rijeke Zlodo, gdje će biti izgrađena alpinistička staza. Planirana je i izgradnja manjeg planinarskog doma na Ljubišnji i kampa na lokaciji Jezerac. Uz pomoć Turističke organizacije Pljevlja planirana je revitalizacija jezera na Ljubišnji, a neće izostati razni izleti i pohodi. Članovi Planinarskog kluba Ljubišnja uključeni su u sve aktivnosti Planinarskog saveza Crne Gore.

Paraglajding

Na konferenciji je između ostalog rečeno da su članovi paraglajding sekcije PK Ljubišnja nedavno učestovali na državnom paraglajding prvenstvu u preciznom slijetanju u Bijelom Polju. Predrag Đurović je u konkurenciji 20 takmičara osvojio devetao, Admir Slijepčević deseto mjesto, a to je bilo prvo takmičenje paraglajding pilota iz Pljevlja. PK Ljubišnja u svom sastavu ima paraglajding, alpinističku, planinarsku i sekciju orjentacije.

1 коментара:

Sky Host is a leading UAE Web Hosting in Dubai

Постави коментар