Grad pod Trebjesom tek počinje da se budi i postaje tranzitna turistička destinacija, veza između sjevera i juga, planina i mora. Za zimsku turističku sezonu uveliko teku pripreme, ali sve zavisi da li će biti snijega ili ne, kazala je za Republiku direktorica Turističke organizacije (TO) Nikšić Dragica Popović. Prema njenim riječima, TO ima veće i ambicioznije planove nego prošle godine čemu će uveliko pomoći obogaćivanje i renoviranje zimskog centra Vučje, blizu Nikšića.
- U toku je rekonstrukcija samog objekta na Vučju, koje je preuzeo Komkomerc, upotpunjena je skijaška ponuda, renovinare staze. U planu su, tokom prva tri mjeseca 2008. godine i sportska takmičenja - najavila je ona.
Naša sagovornica je naglasila da su planirana takmičenja pionira, a i ona prava profesionalna, u prvom redu u - snoubordingu.
- Za one koji se skijanjem bave rekreativno na raspolaganju će biti staze kao i brojni načini razonode, za svakog po nešto. Za mart je planirana tradicionalna automobilska trka na snijegu, koja privlači veliku pažnju.
Popović je objasnila da objekat na Vučju raspolaže malim kapacitetima, ali da i za taj nedostatak postoji rješenje.
- Ove godine, sobe na Vučju su renovirane, imaju grijanje i sve prateće aparate. To ne može da pokriva veće grupe, ali uvijek postoji mogućnost smještaja u Nikšiću i prevoza u ovo zimsko odmorište.



Tek, prema riječima direktorice Popović, Vučje bi trebalo da blijesne u svom pravom sjaju, pa se cijela ponuda ne bazira samo na posjeti Nikšićana već i šire iz regiona.
- Veliki broj gostiju, pored domaćih, prethodnih godina je bio iz okruženja, iz Hrvatske i Albanije, kao i Republike Srpske. Oni su zainteresovani za Vučje ali i druge destinacije u blizini - objasnila je ona.
Uz ovo, važno je istaći da je novi vlasnik nabavio i vozilo za čišćenje snijega koje će omogućiti bezbijedan i čist prolaz do ove planine.
- Nabavljena je i oprema za čišćenje snijega, pa su sve predispozicije dobre turističke sezone tu, ostaje samo pitanje da li će biti snijega - kazala je ona i podsjetila da je ovaj zimski centar i prethodnih godina bio veoma posjećen.
- Svi ljubitelji skijanja su bili oduševljeni stazama, a za djecu je bila organizovana škola skijanja, dok su nikšićke škole dovodile djecu tamo na obuku.
Naravno, bila je to prilika i za podsjećanje na skijaša Bojana Kasuma, prvog našeg takmičara na Olimpijadi.
Za početak sljedeće sedmice najavljeno je i otvaranje restorana na Krupcu, koji je godinama radio polovično ali, sada postoje realna očekivanja da će upotpuniti turističku ponudu grada pod Trebjesom.
Prema podacima ove TO broj turista u Nikšiću se iz godine u godinu povećava, u svim godišnjim dobima, što se vidi po broju gostiju u hotelu „Onogošt“ i „Sindčel“, koji uglavnom posjećuju poslovni ljudi, popunjenost kapaciteta radnim danima je - sto odsto.
- Hotel „Onogošt“ ima veći broj gostiju u poređenju sa prethodnim godinama, što pokazuje i struktura gostiju. Ove godine ne možemo ni nabrojati sve zemlje odakle su dolazili turisti, veliki broj Francuza, Albanaca, kao i veliki broj sportista koji dolaze na pripreme. Trebjesa i blizina Sportskog centra zadovoljavaju i te kriterijume.
Podaci turističke organizacije pokazuju da je pored navedenih, porastao broj turista iz Slovenije, kao i veće grupe turista iz Izraela.
- Struktura gostiju se mijenja, broj noćenja je daleko veći u odnosu na prethodni period. U januaru tekuće godine u Nikšiću su zabilježena 284 dolaska i 807 noćenja, dok smo u julu zabilježili 733 dolaska i 1.716 noćenja - istakla je naša sagovornica.
Popović je izrazila nadu da je porast posjećenosti Nikšiću samo početak, „jer je Nikšić tranzitno mjesto, na čvorištu između juga i sjevera“.
- Ovaj grad neće postati primarna turistička destinacija, ali ima svoju budućnost da bude mjesto stacioniranog mjesta boravka ljudi koji će ići prema sjeveru ili jugu, i zaustaviti se u želji da obiđu ljepote ovog djela Crne Gore.
U saradnji sa novootvorenim TO Plužina i TO Šavnika - kaže Popović, očekuju zajedničko djelovanje.
- Nadamo se da u nekoj budućoj strategiji možemo dejstvovati na nivou regije jer pojedinačno malo toga možemo uraditi, a zajedno puno. Uostalom, buduća strategija razvoja turizma će se raditi za ova tri grada.
Svetlana Kustudić

0 коментара:

Постави коментар