"Gorske sestre" dovešće skijaše
Opština Mojkovac u saradnji sa Ekonomskim fakultetom iz Podgorice je organizovala prezentaciju idejnog projekta "Gorske sestre", koji predstavlja Mojkovac kao "skijaški grad" postavljen između dva planinska masiva - Bjelasice sa potencijalom od 100.000 alpskih skijaša i Sinjajevine sa potencijalom od 200-300 hiljada alpskih skijaša. Klizalište bi bilo postavljeno na postojećem jalovištu, a planinski prostor bi osim za navedene sportove mogao poslužiti i za mnogobrojne sportove koji su danas aktuelni u svijetu (paraglajding, yip-reli, mauntin-bajk i dr.). Realizacijom ovog projekta Mojkovac bi mogao da konkuriše za održavanje Zimskih olimpijskih igara.
Predsjednik opštine Mojkovac Miladin Brko Mitrović iskazao je svoju nadu da će nadležni iz Prostornog plana Republike i opština pojedinačno prepoznati nastojanja u izradi ovog projekta. Autori, inženjer Radosav Nikčević, prof. Dragan Drobnjak i prof. Predrag Ivanović predstavili su idejni projekat održivog razvoja, čiji je cilj da u najnerazvijenijem dijelu Crne Gore pronađu i identifikuju načine da se ekonomski valorizuju prostori koji su prirodno izuzetno atraktivni, posjeduju ekološku vrijednost, mogućnost organizovanja zimskog i ljetnjeg turizma kao i iskorišćavanja potencijala koji podrazumijevaju eko-agro proizvodnju.
- Projekat identifikuje i kvantifikuje prirodne i antropogene potencijale razvoja po obimu, strukturi i rangu, te definiše pravce i efekte mogućih perspektivnih razvojnih dometa i shodno tome, predstavlja osnovu za pripremu i razradu ostale projektno-planske dokumentacije, koja sada ne postoji, rekao je Ivanović.
Realizacija navedenog projekta podrazumijeva izradu prostorno-planske dokumentacije na osnovu idejnog projekta turističkog područja "Gorske sestre" i angažovanje interesenata, investitora i konzumenata. U raspravi o projektu učestvovali su predstavnici ministarstava turizma, ekonomije, sporta, Agencije za investicije, predstavnici opština Mojkovac, Kolašin, ekonomisti, profesori i drugi.

0 коментара:

Постави коментар